Własnego wyrobu mazurki wielkanocne ^^
Made by myself polish traditional easter cake called 'mazurek' ^^
Pieczenie mazurków jest jedną z niewielu tradycji w moim domu. Piekę je już od...nie wiem jak dawna, również nikt z domowników nie przypomina sobie kiedy to się zaczęło. Chyba piekłam je od zawsze. Z początku tylko pomagałam mamie potem sama zaczęłam je robić. Teraz nie wyobrażam sobie świąt w czasie których nie było by mojego mazurka.
Baking mazurek is one of the few traditions in my house. I'm baking them since ... I don't know how long, also none of my family members can remember when it started. I think I'm baking them since forever. At first I only helped my mother but then I began to do them myself. Now I can't imagine Easter without my mazurek.
Na taka ilość potrzebuje:
do ciasta
750g mąki
600g masła
200g cukru
2 jajka
do polewy kajmakowej
1 puszka mleka skondensowanego
1 małe opakowanie chałwy
do dekoracji
garść migdałów
polewa czekoladowa lub tabliczka czekolady, trochę mleka i łyżka masła
Przygotowując ciasto najpierw ucieram mikserem masło z cukrem potem wlewam jajka i partiami dodaję mąkę. Gdy już ładnie zbija się w grudki zaczynam wyrabiać je ręcznie (nie za długo) i odstawiam do lodówki na 30min. Po schłodzeniu dzielę ciasto na kilka części i zaczynam wałkować na grubość ok 5mm, wycinam pożądany kształt i z resztek ciasta robię obwódkę i ciasteczka. Piekę do zrumienienia w temp 180*.
Polewę kajmakową przygotowuję gotując zamkniętą puszkę mleka skondensowanego w garnku z wodą (woda musi przykrywać wieczko, gdy wystaje trzeba dolać wody !!) przez ok 3 godziny. Potem ostrożnie otwieramy puszkę, masę wylewamy do miski i dodajemy pokruszona chałwę, starannie mieszamy.
Masę wylewamy na schłodzone ciasto. Dekorujemy po wystudzeniu polewy.
Mazurek is a polish traditional sweet cake baked at Easter. They are made up of different kinds of cakes: shortbread, sponge cake or marzipan cake and different kinds of masses: marmalade or jam. Surface are decorated with icing and adorned with fruits, nuts and raisins. Mazurek is baked in different shapes - oval, triangular, square. Because of the rich decoration, often serve a decorative function.
At such a quantity needed:
for dough
750g flour
600g butter
200g sugar
2 eggs
for toppings
1 can of condensed milk
1 small pack of halva
for decoration
handful of almonds
chocolate sauce or chocolate, milk and a spoon of butter
First mix butter with sugar and then pour the eggs and lastly add flour. When mass makes nicely lumps begin to knead it by hand (but not too long) and stand in the fridge for 30 minutes. After cooling, I divide the dough into several pieces and begin rolling them out to a thickness of about 5mm, cut a desired shape and from remaining cake make borders and cookies. Bake to golden brown colour in 180* C.
For topping, boil for 3 hours closed can of condensed milk in a pot with water (water must cover the lid if not add water !!). Then carefully open the can, pour the mass into a bowl and add the crushed halva, carefully mix.
Pour mass on cooled cake. Decorate after cooling.
Zawsze kombinowałam z kształtem. Raz robiłam je prostokątne/kwadratowe innym razem okrągłe czy owalne jak jajko, zdarzały się też mazurki w kształcie królika. Również obwódki często się zmieniały. Jedynymi niezmiennymi cechami były: polewa kajmakowa i dekoracja, składająca się z kilku gałązek baziek wykonanych z polewy czekoladowej i migdałów. Czasami dodawałam też kruche ciasteczka w różnym kształcie.
W tym roku zrobiłam jednego dużo królika dla mojej rodziny. Udekorowałam go paroma ciasteczkowymi jajkami i wychodzącymi z nich gałązkami baziek oraz motylkiem. Oprócz królika są też małe mazurki w kształcie jajek z wyplataną obwódką i kokardką jako prezenty dla gości i dalszej rodziny. Ozdobione ciasteczkiem w kształcie królika (jeden jest ze ślimakiem specjalnie dla mojej siostry) i gałązkami baziek.
I always mess up with the shape. Once I made them rectangular/square another time round or oval like an egg, there were also one in the shape of a rabbit. I often changed borders too. The only immutable characteristics are: glaze and decoration, consisting of a few twigs of goat willow made of chocolate and almonds. Sometimes I add a shortbread cookies in various shapes.
This year I did one, big rabbit for my family. I decorated it with eggs cookies, few twigs of goat willow and one butterfly. In addition to the rabbit I made also 4 small egg-shaped mazurek as gifts for guests and extended family. I decorated it with cookie in the shape of a rabbit (one is with snail specifically for my sister) and few twigs of goat willow.
Sami pieczecie mazurki czy je kupujecie ?? Proszę zostawcie po sobie jakiś ślad w formie komentarza. Będzie mi bardzo miło ^^
Do you know this kind of cake, maybe you will make one next Easter ?? Please leave a trace in the form of a comment. I would be very pleased ^^
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz